Veiliger online met VPN

Nordvpn KortingWerk je in deze tijden thuis? Dan zorgt een VPN (Virtual Private Network) voor meer privacy bescherming en is vooral belangrijk als je ook vaak via openbare wifinetwerken online gaat. Waarom gebruik je een VPN en hoe gebruik je het?

Waarom VPN gebruiken?

Met een VPN kun je veilig en anoniem het internet op. De verbinding van en naar jouw bron is versleuteld en je krijgt een ander ip adres dat je ook nog eens met anderen deelt. Hierdoor ben je niet te identificeren via jouw ip adres aangezien dit ook nog eens bij een nieuwe verbinding weer wijzigt.

  • Veiliger op openbare (wifi) netwerken
  • Anoniemer internetten en privacy.
  • Regio blokkades vermijden. Bijvoorbeeld op vakantie in het buitenland toch NL services van omroepen kunnen bekijken.

Tip: voor extra veiligheid installeer ook een browser addon als bijvoorbeeld uBlock Origin (Firefox versie) om cookies van externe partijen te blokkeren. Google even op de naam om de addon voor andere browsers te vinden. Stel daarnaast ook in dat alle cookies gewist worden na afsluiten van de browser voor extra privacy.

Hoe gebruik je VPN?

Je kan een standaard VPN gebruiken waarbij je altijd verschillende ip adressen hebt. Hiervoor zal een goede VPN provider meestal programma’s of apps hebben die de verbinding voor jou regelen.

Op computer, laptop, tablet of telefoon.

Je kan meestal via een app of programma instellen dat je standaard op wifi verbindingen de VPN aan wilt zetten. Je hoeft hier dan niet naar om te kijken en de app of programma kiest voor jou de snelste server.

Op een NAS (Network Attached Storage)

De meeste bekende merken NAS zoals Synology en Qnap ondersteunen in hun systeem ook het gebruik van VPN. Vaak wordt dit gebruikt om toegang te krijgen tot jouw NAS van buiten af, maar ook om jouw NAS in te stellen als VPN  server. Je kan dan alle verkeer over het ip adres van de NAS sturen welke dan voor jou de VPN verbinding maakt naar het internet. Sommige moderne modems en routers ondersteunen ook vaak deze optie.

Vast ip adres

Voor sommige situaties is het handig om juist wel een vast ip adres te hebben, bijvoorbeeld als je toegang tot bepaalde systemen of bijvoorbeeld de login van jouw WordPress website afschermt op een bepaald ip adres. Bij een aantal providers kun je voor een extra bedrag zo’n vast ip adres kopen.

Nadelen van VPN

Vaak geeft men als nadeel op dat de internet verbinding trager wordt. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit reuze meevalt. Er is inderdaad ongeveer een 15-20% vermindering van snelheid maar met de huidige snelle verbindingen is dit eigenlijk haast niet merkbaar. Wel is het belangrijk dat je dus een goede VPN provider kiest die dus voldoende servers en verbindingen heeft om pieken op te vangen. En daarnaast goede apps en programma’s ter beschikking stelt die de belasting goed verdelen door steeds voor jou de snelste server te kiezen.

Welke VPN moet je kiezen?

Zelf ben ik al jaren zeer tevreden met NordVPN, zowel de standaard VPN als ook het vaste (dedicated) ip VPN. De snelheid is over het algemeen zeer goed. Ook de IOS app en programma voor de computer werken fijn en worden regelmatig geupdate. Daarnaast hebben ze fijne zeer voordelige 2 of 3 jaren plannen waardoor je extra voordelig uit bent.

Veel veilig internet plezier.