Snel naar…

Wanneer en waarom A-B testen?

Wil je gaan A-B testen lees dan vooral dit blog bij Frankwatching over wanneer wel en niet te testen.  Ga niet testen op een contrasterende Call To Action (CTA) button kleur, want dat is zonde van jouw tijd. Het mag duidelijk zijn dat een contrasterende kleur op de hoofd thema kleur altijd beter is voor de conversie. Dat hoef je dus ook niet te testen.

Bezoekers aantallen

  • Conversies kun je alleen meten als je voldoende verkeer hebt op jouw website. Met lagere bezoekers aantallen (< 200) is het beter om te kijken naar de pagina doelen en niet te focussen op de website doelen.

Gedurfde veranderingen testen

  • Test alleen grote wijzigingen, dus zeker geen kleurtjes van knoppen. Met grotere verschillen zul je ook grotere veranderingen in positieve of negatieve zin waarnemen.

Weet wat je wilt verbeteren

  • Kijk naar jouw pagina en bedenk goed wat er anders zou kunnen. En durf hierin risico’s te nemen, maar test niet te veel tegelijk.

De aanhouder wint

  • Door na een aanpassing verder te gaan met A – B testen kun je de verbeteringen blijven bijstellen.

Hoe kun je A-B testen in een WordPress website?

  1. Maak in WordPress eerst de alternatieve test pagina.
  2. Natuurlijk heb je al een Google Analytics account. Dus maak een experiment aan via Google Analytics: Gedrag > Experimenten. Volg de aangegeven stappen van Google. Selecteer een bepaalde statistiek of stel een doel in.
  3. In stap 3 van ‘uw experiment’ bij code instellen, kies ‘handmatig’.
  4. Kopieer de code en plaats deze via het child-theme, dat je natuurlijk gebruikt, direct na de <head> tag. Heb je in het child theme geen header.php bestand kopieer dan dit bestand uit het hoofd thema naar de child thema map. Sommige thema’s hebben in de configuratie ook de mogelijkheid om code te plaatsen in de header.php direct na de <head> tag. Het volgende voorbeeld is bedoelt voor het testen van een home page. Wil je een andere pagina testen? Wijzig dan wel de code op regel 2 van het voorbeeld  is_front_page()  in is_page(X) waarbij x vervangen moet worden door het pagina ID of de pagina slug naam.
  5. Ga pas daarna naar stap 4 in jouw experiment, aangezien de code plaatsing dan direct geverifieerd wordt.
  6. Klik op de knop ‘Experiment starten’ en dan een tijdje wachten. Google kiest zelf welke pagina wanneer getoond wordt aan de bezoeker en verzamelt de gegevens van beide pagina bezoeken en de conversie. Binnen het Google stappenplan kun je hier ook instellen wat er wordt gemeten.

Controleer af en toe of er al voldoende data verzamelt is om een duidelijke winnaar aan te geven (kan soms enkele weken duren bij lagere bezoekers aantallen). Heb je een winnende pagina dan kun je het experiment stoppen en de winnende pagina aanwijzen als vervanger voor de huidige pagina. Bij een home page kun je dit eenvoudig doen door de pagina als nieuwe home page te kiezen. Let er wel op dat je er bij een andere pagina voor kiest de slug te handhaven, zodat de in zoekmachines geïndexeerde pagina niet verdwijnt. Of je kunt de oude url natuurlijk met een 301 redirect doorsturen naar de nieuwe url.

Hulp nodig?

Mocht je vragen hebben over de implementatie van de Google Experiment code in WordPress of hulp hierbij nodig hebben, neem dan gerust contact op met ons.

Deel dit artikel, kies je platform!

Kennis is er om te delen